O dietă bine echilibrată este leacul esențial pentru diabet.
Urmarea unui regim alimentar controlat și sănătos servește în primul rând la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, prin intermediul unui aport alimentar corect al tuturor nutrienților necesari pentru sănătatea organismului.
De fapt, consumul unei cantități prea mari de alimente în comparație cu nevoile reale crește nevoia de insulină, forțând pancreasul la o activitate excesivă. Producția acestui hormon poate fi însă insuficientă pentru a face față cerințelor generate de o astfel de dietă.
În aceste cazuri, prin urmare, atingerea și menținerea unei greutăți ideale cu o dietă adecvată este adesea suficientă pentru a obține un bun control al diabetului propriu-zis.
Aportul caloric
Dieta ideală pentru diabet nu este în niciun caz complexă sau restrictivă.
De fapt, persoana cu diabet zaharat are nevoie de un aport caloric zilnic egal cu cel al unei persoane non-diabetice, în raport cu factori precum constituția fizică, sexul, vârsta, statura și activitatea profesională, cu scopul de a atinge și menține o greutate corporală ideală.
Dacă nu este necesar să se obțină rapid o pierdere în greutate, o reducere de aproximativ 900 de calorii pe zi poate duce la o pierdere în greutate de aproximativ 3 kg pe lună, care poate fi sporită prin practicarea zilnică obișnuită a unei activități fizice moderate (mersul pe jos sau pe bicicletă de platou, plimbarea câinelui, nefolosirea lifturilor, mersul pe jos la serviciu etc.).
Distribuția caloriilor între alimente
În alimentația zilnică, aportul de zaharuri simple cu absorbție rapidă (glucoză și zaharoză) trebuie cântărit cu atenție, dând prioritate zaharurilor complexe cu absorbție lentă (amidon).
Consumul zilnic total de carbohidrați nu trebuie să depășească 50-55% din totalul caloriilor, cu condiția ca cel puțin 80% din acesta să fie amidon, iar restul de 20% zaharuri neinsulinodependente și fibre.
Fibrele ar trebui să fie luate în cantități mari, în special fibrele hidrosolubile, care sunt capabile să încetinească absorbția intestinală a carbohidraților și a colesterolului.
Proteinele ar trebui să reprezinte aproximativ 15%-20% din totalul caloriilor și cel puțin o treime ar trebui să fie proteine animale, bogate în aminoacizi esențiali.
Restul caloriilor (25%-30%) trebuie să fie asigurat de grăsimi, eventual de origine vegetală, cu un conținut ridicat de acizi grași polinesaturați, utili în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Aportul de vitamine și minerale trebuie, de asemenea, să fie adecvat.
Schimbul între alimente și echivalenți
Fiecare aliment poate fi înlocuit cu altele, atâta timp cât acestea aparțin aceleiași grupe; este posibilă și substituirea între alimente aparținând unor grupe diferite, atâta timp cât au un conținut nutritiv similar.
În dieta pentru diabetici, sistemul de schimb de alimente permite planificarea meselor în funcție de gust.
O modalitate de a schimba alimentele, menținând în același timp aportul caloric, este gruparea acestora în funcție de conținutul de zahăr.
Au fost alese trei cantități principale de carbohidrați (echivalenți)
- Echivalentul de lapte (pentru lapte): 10 g de carbohidrați
- Echivalent fructe (pentru fructe): 10 g de carbohidrați
- Echivalentul de pâine (pentru cereale și leguminoase): 25 g de carbohidrați
În cadrul diferitelor grupe, s-a determinat greutatea diferitelor alimente care furnizează aceeași cantitate de carbohidrați.
În fiecare grup de echivalenți, toate alimentele din grup pot fi înlocuite între ele, deoarece toate au aceeași valoare.
De exemplu:
- 200 ml de lapte cu conținut scăzut de grăsime și un vas de iaurt natural sunt echivalente de lapte;
- echivalentele de fructe sunt 100 g de pere, 130 g de piersici și 80 g de struguri;
- echivalentul pâinii este de 50 g de pâine albă, 100 g de spaghete fierte și 70 g de pizza.
Echivalenți de carne și proteine
Pentru carne și brânză, echivalența este pentru proteine și grăsimi.
Un echivalent de carne slabă (de exemplu, limbă de mare) corespunde la 100 g de parte comestibilă și poate fi înlocuit cu 80 g de carne semigrasă (de exemplu, mușchiuleț de vită) sau 60 g de carne grasă (de exemplu, salam) sau 60 g de brânză (de exemplu, ricotta sau parmezan).