Activitatea fizică și diabetul: aceasta este o combinație extrem de importantă pentru cei care suferă de această boală. De fapt, dacă sportul este fundamental pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate a fiecăruia dintre noi, el devine esențial pentru prevenirea sau controlul diabetului.
Activitatea fizică, de fapt, contribuie la pierderea în greutate, face ca mușchii să consume glucoză prin reducerea glicemiei și crește sensibilitatea la insulină. De asemenea, reduce mulți alți factori de risc pentru complicații mai grave.
Descoperiți toate beneficiile activității fizice regulate în controlul diabetului și citiți sfaturile noastre pentru a face cele mai bune alegeri.
Sportul și diabetul: de la tabu la model terapeutic
Sportul este o parte importantă a sănătății – atât fizică, cât și mentală – a fiecărei persoane. Exercițiile fizice sunt esențiale pentru a preveni bolile metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, dar și cele legate de sistemul cardiovascular.
În cazul diabetului, activitatea fizică devine aproape salvatoare. În trecut, însă, acest lucru nu era întotdeauna așa.
„Până în anii 1980, sportul și activitatea fizică erau aproape interzise persoanelor cu diabet”, ne spune Dr. Corigliano, „din cauza fricii de crize hipoglicemice și a lipsei de cunoștințe despre mecanismele fiziologice care se dezvoltă în timpul exercițiilor fizice. Prin urmare, mulți tineri cu diabet zaharat practică sport fără să declare acest lucru. Deși își asumau riscuri, prin experiența practică, aceștia au reușit să înțeleagă cum să gestioneze mecanismele fiziologice precum excesul sau deficitul de insulină sau cetoza, reprezentând pentru mine un model din care să mă inspir. În 1986, am organizat primul congres internațional privind diabetul și sportul, la care au participat experți și sportivi cu diabet din alte țări, un eveniment care a aruncat o nouă lumină asupra posibilității de a practica sportul cu diabet.”
„De atunci”, continuă Corigliano, „s-a realizat că, prin găsirea măsurilor corective adecvate și prin cunoașterea mecanismelor fiziologice, practicarea sportului ajută la o gestionare mai ușoară a diabetului în viața de zi cu zi. Atât de mult încât, în prezent, practicarea regulată a exercițiilor fizice a devenit un model fundamental de indicație, unul dintre pilonii pe care se bazează terapia diabetului, alături de dietă și terapia medicamentoasă. Prin numeroasele experiențe ale ANIAD de-a lungul anilor, figura sportivului cu diabet a devenit un model de urmat. Imaginea tânărului cu diabet ca fiind o persoană cu un handicap a fost depășită, în timp ce a devenit clar cum sportul poate fi folosit într-un mod satisfăcător atât pentru calitatea vieții, cât și pentru calitatea îngrijirii persoanei cu diabet’.
Activitatea fizică pentru prevenirea și controlul diabetului
Toate cele mai recente studii privind această boală arată că activitatea fizică este esențială pentru a o preveni, dar și pentru a o ține sub control dacă s-a manifestat deja.
De fapt, după cum subliniază Dr. Corigliano, în cazurile în care diabetul s-a manifestat deja, activitatea fizică poate îmbunătăți starea generală a bolii.
La un moment dat, se credea că singura modalitate de a ține diabetul sub control era o dietă strictă care să excludă zahărul.
Astăzi, se urmărește în schimb să se predea un „stil de viață”, care include în primul rând o alimentație sănătoasă și controlată, limitată în zaharuri simple și grăsimi saturate și bogată în fibre. Aceasta trebuie să fie însoțită de regularitatea meselor (pentru a nu perturba doza de insulină aferentă) și de o activitate sportivă adecvată.
S-a demonstrat că exercițiul fizic, atunci când este combinat cu o dietă care permite și o pierdere în greutate de 5%, devine un instrument de gestionare a diabetului chiar mai eficient decât terapia medicamentoasă.
De ce este util sportul în diabet?
Activitatea fizică practicată în mod regulat este foarte utilă în îmbunătățirea stării de diabet.
Cu ajutorul exercițiilor fizice, de fapt, ardeți o parte din depozitele de grăsime din organism, favorizând reducerea greutății. Dar, mai ales, se consumă zaharuri: acest lucru afectează metabolismul, scade nivelul de zahăr din sânge și reduce nevoia de insulină.
Pe scurt, la persoanele cu diabet, pe lângă îmbunătățirile care se aplică tuturor, activitatea fizică duce la:
- O reducere a glicemiei, atât la jeun, cât și postprandial.
- O îmbunătățire a hemoglobinei glicozurate.
- O ameliorare a rezistenței la insulină, cu mari beneficii pentru toată lumea și mai ales pentru cei cărora le este greu să se trateze cu insulină.
- Iată de ce este important să considerăm activitatea fizică drept o parte fundamentală a sistemului de tratament al diabeticului. Un adevărat element de tratament, combinat cu o dietă controlată de tip mediteranean.
Cu toate acestea, este important ca persoanele cu diabet zaharat să știe cum să o practice fără a suporta riscuri.