O simplă probă de sânge, pe stomacul gol, desigur, permite o practică pe cât de elementară, pe atât de importantă: verificarea glicemiei. Aceasta este esențială pentru cei care au antecedente familiale de diabet zaharat, dar totuși importantă pentru toată lumea. Verificarea glicemiei, cerută de obicei în cadrul examenelor hemochimice de rutină, permite, de exemplu, și prevenirea diabetului. Se poate întâmpla, de fapt, să se constate valori ale glicemiei peste intervalul normal (100 mg/dl): într-un astfel de caz, trebuie acordată atenție și trebuie convenită cu medicul o conduită de acțiune. Chiar dacă nu ne confruntăm cu cazuri care pot fi diagnosticate de medic ca fiind diabet adevărat (diagnosticul de diabet este cert la o valoare a glicemiei de 200 mg/dl, depistată în orice moment al zilei sau la două ore după o încărcare cu glucoză), valorile de peste 126 mg/dl sunt definite drept „glicemie anormală la post” (Impaired fasting glucose sau IFG, după acronim). Într-un mod mai comun și mai intuitiv, putem vorbi de prediabet. O afecțiune, așadar, potențial riscantă, dar totuși reversibilă.
Cazuri de prediabet
Alte anomalii ale glicemiei care se încadrează în definiția prediabetului sunt:
- un răspuns alterat la „curba de sarcină”, testul utilizat pentru diagnosticarea diabetului. Dacă valorile glicemiei, la două ore după ingerarea a 75 g de glucoză, se situează între 140 și 199 mg/dl, această afecțiune este denumită din punct de vedere medical „toleranță deficitară la glucoză” (IGT);
- atunci când valorile hemoglobinei glicozurate (HbA1c), în mod normal cuprinse între 5,7 și 6,4 %, în urma unor examene necesare de obicei pentru a evalua în timp nivelul glicemiei, prezintă valori peste 6,5 %, se pune diagnosticul de diabet.
Hiperglicemia și factorii de risc
Prediabetele poate fi adesea dificil de detectat. Deoarece nu există simptome particulare, evidente, este o afecțiune care este adesea numită „silențioasă”, în sensul că nu poate fi observată, dar deja acționează pentru a ne afecta organismul. Cei care suferă de prediabet trebuie să fie atenți nu numai la hiperglicemie, care se poate transforma efectiv în diabet în toată regula, ci și la un risc mai mare decât în mod normal de a suferi de boli cardiovasculare. Prin urmare, este necesar un stil de viață care să protejeze și sistemul cardiac. Factorii de risc importanți pentru prediabet sunt îmbătrânirea și supraponderabilitatea. Prin urmare, restricționarea caloriilor și a grăsimilor, exercițiile fizice și pierderea în greutate pot reduce hiperglicemia și, astfel, pot întârzia sau preveni apariția diabetului.
Prevenirea hiperglicemiei: precauții generale
- Organizați-vă dieta. Planificați mesele astfel încât să mențineți un aport caloric corespunzător vârstei, sexului, înălțimii și greutății. Consumați alimente sănătoase, în conformitate cu o dietă echilibrată. Nu renunțați la cina la restaurant cu prietenii, dar limitați numărul de ori. La ocazii conviviale sau festive este adesea dificil de determinat ingredientele și indicele caloric, așa că este bine să nu abuzați de mezeluri, cârnați și mâncăruri foarte elaborate și grase, precum și să evitați sau să limitați dulciurile și băuturile alcoolice. Evitați ofertele obligatorii, precum și ofertele înșelătoare: „mâncați tot ce doriți la un preț fix” reprezintă un pericol.
- Controlați porțiile de alimente . O vorbă frumoasă spune că ‘și ochiul își vrea partea lui’. Cu toate acestea, ajungem adesea să consumăm porții mult mai mari decât are nevoie organismul. Deci, controlați cantitățile și nu uitați de exercițiile fizice și de o activitate motrică adecvată.
Prevenirea vine odată cu alimentația
- Creșterea consumului de fibre ajută la reducerea glicemiei. Sfatul este de a consuma cinci porții de fructe și legume pe zi. Fructele întregi sunt mai bune pentru a obține mai multe fibre, dar nu mai mult de trei pe zi, deoarece fructele conțin și zaharuri simple. Dacă legumele nu sunt mâncarea dumneavoastră preferată, nu le folosiți doar ca garnitură, ci și ca condiment pentru felul principal. Este bine să păstrați pe raftul principal al frigiderului legumele care au fost deja spălate, tăiate și care sunt mereu disponibile pentru a le folosi ca gustare. Preferați legumele de pe partea „verde” și „galbenă”, de preferință crude sau gătite, cum ar fi spanacul, broccoli, anghinare. O altă strategie posibilă pentru a crește cantitatea de fibre în alimentație este includerea în mese a cerealelor integrale. Prin urmare, treceți de la paste sau orez rafinat la cereale integrale la masa principală. La micul dejun, consumați pâine integrală, fulgi de porumb din făină integrală, orz, grâu sau ovăz fără adaos de zahăr, lapte semidegresat, ceai sau cafea, sau băutură din orz cu foarte puțin zahăr sau îndulcitor cu puține calorii.
- Hidratați-vă corespunzător . Beți cel puțin 8 pahare de apă împărțite pe parcursul zilei. Setea, spre deosebire de foame, adesea nu este percepută sau nu se observă dacă cuiva îi este foarte sete; totuși, a fi foarte însetat poate fi un indicator al prediabetului. Apa are numeroase acțiuni benefice asupra organismului nostru. În plus, consumul regulat de apă umple stomacul și vă face să vă simțiți sătui, astfel încât să nu luați prea mult în greutate. În schimb, evitați toate băuturile zaharoase, inclusiv sucurile de fructe și băuturile energizante.
Mâncarea cu gust și moderație
- Reduceți consumul de alimente bogate în zaharuri simple, cum ar fi înghețata, biscuiții și dulciurile. Înlocuiți deserturile clasice de la sfârșitul mesei cu fructe proaspete sau smoothie-uri, iaurt semidegresat, fructe de pădure sau sorbet de fructe. Gustările sănătoase sunt, de asemenea, recomandate pentru a evita foamea excesivă la mesele principale și pentru a controla evoluția greutății, un punct cheie în reducerea hiperglicemiei și în tratamentul prediabetului. De asemenea, evitați zahărul pentru îndulcirea băuturilor: pare o banalitate, dar dacă ne oprim să ne gândim cât de mult ar putea fi în timpul zilei (lingurița din lapte sau ceai dimineața, lingurița din cafea în timpul zilei…) s-ar putea să nu fie atât de puțin și irelevant. Mai ales dacă ne gândim că este un obicei zilnic și că o linguriță de zahăr cântărește 5 grame și furnizează 20 de calorii (kcal). Dacă pur și simplu nu suportați cafeaua amară, puteți folosi îndulcitori din comerț, de preferință cei extrași din plante.
- Reduceți consumul de alimente bogate în grăsimi . Unele tipuri de grăsimi au un efect negativ asupra bunăstării inimii noastre, așa că, în prezența hiperglicemiei și a prediabetului, favorizați consumul de pește, în special de pește albastru, bogat în grăsimi nesaturate și omega 3. Preferați uleiul de măsline extravirgin sau monogamă ca și condiment. Consumați 2 sau 3 nuci pe zi, dar încercați să nu exagerați; limitați untul la câteva grame pe zi, privilegiați produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau brânzeturi precum Grana Padano, deoarece acesta este parțial degresat în timpul prelucrării (mai puțin aproximativ 50% din laptele integral din care este fabricat). Carne albă fără piele, bucăți de carne roșie slabă, aruncați întotdeauna grăsimea vizibilă. Evitați alimentele care conțin grăsimi trans, cum ar fi chipsurile, junk food, unele produse tartinabile.
Controlează-ți greutatea și învinge sedentarismul
- Cântărește-te cu regularitate la începutul săptămânii, pentru a-ți ține greutatea sub control, înainte de micul dejun și, eventual, fără haine.
- Faceți o activitate fizică regulată. Exercițiile fizice joacă un rol important în îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge prin modularea sensibilității organismului la insulină și prin creșterea utilizării periferice a glucozei. În plus, exercițiile fizice ajută la menținerea sau îmbunătățirea performanțelor cardiovasculare pentru a preveni sau reduce complicațiile vasculare. Este important ca aceasta să fie o activitate constantă, predominant aerobică, care să permită reglarea necesarului caloric.